Järviseudun Pallokerho ry.

Koordinaatio

Jääkiekossa koordinaatiolla tarkoitetaan monipuolista rytmistä ja erirytmistä luistelu- ja liikkumistaitoa sekä kiekonkäsittelytaitoa, jota tarvitaan esimerkiksi erilaisissa laukaisu- ja syöttötilanteissa. Pelitapahtumat sisältävät edellä mainituista taitotekijöistä koostuvia ketjuja, joiden tietoiseen yhdistelemiseen pystyminen on kaiken pelissä onnistumisen perusta. Huipputaidon vaatimuksena on erityisesti käsien ja jalkojen työskentelyrytmin eriaikaisuus.

Koordinaatio liittyy myös erilaisten liikesuoritusten yhdistelemiseen ja liikkeiden hallintaan.

Koordinaatio ilmenee hyvin jo yli kolmevuotiailla, jolloin heidän liikuntasuoritusten laatu paranee ja lapsi oppii erilaisia liikeyhdistelmiä kuten juoksun ja potkun yhdistäminen. Koordinaatio kehittyy parhaiten 6-11-vuotiaana, mutta ominaisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota myös pelaajan kiivaimman kasvupyrähdyksen aikaan.

KOORDINAATIOHARJOITTELU

Koordiaatioharjoitteluvoidaan toteuttaa erillisillä harjoitteilla, mutta usein koordinaatioharjoitteissa on jo itsessään mukana myös muita taitavuustekijöitä kehittäviä elementtejä. Tämän vuoksi koordinaatioharjoitteet kannattaakin yhdistää muiden taitavuustekijöiden harjoittelun kanssa. Koordinaatioharjoittelu voi tapahtua yhdistettynä myös taitoharjoitteluun.

Esimerkkiharjoitteita:

Tötsäradat ja tikapuuradat; erilaiset, muuttuvat ja monipuoliset liikkumistavat (käsien ja jalkojen työ)

Koordinaatiojuoksut (esim. polvennostojuoksu, pakarajuoksut, brassit, X-hypyt)

Kaikki lajitaitoharjoitteet

Liikesuoritukset kiekon kanssa

Pienpelit